Saber vestir kimono és tot un art! Hi ha diversos tipus de kimono: formals, semi-formals, informals, de seda, de llana, de cotó, sintètics, etc... Per això cal tenir en compte uns quants factors a l'hora de triar quin kimono ens posarem i com el durem posat:
- edat: hi ha colors i dissenys més adients per a determinades edats. Els joves poden dur colors i dissenys més cridaners, en canvi els dissenys per a la gent gran són més discrets i de colors apagats.
- sexe: els homes duen kimonos de colors més sobris i foscos (blaus, grisos...). En canvi, els kimonos femenins poden incloure colors com el rosa, el lila, etc... El patró i acabat del kimono també varia una mica entre homes i dones, així com la forma de posar-se'l.
- estat civil: en ocasions formals, les dones joves i solteres duen un tipus de kimono anomenat furisode, amb les mànigues molt llargues. En canvi, les dones casades duen les mànigues curtes (tot i que en ocasions menys formals, tant les solteres com les casades les duen curtes). Els homes sempre duen mànigues curtes.
- ocasió o esdeveniment: per al dia a dia, per sortir, per anar de visita, a una cerimònia del te, o bé a una celebració o a un casament...
- època de l'any: els motius que decoren el kimono poden ser estacionals (per exemple: flors de cirerer a la primavera, focs artificials a l'estiu, fulles vermelles d'auró per a la tardor, pi per a l'hivern... n'hi ha moltíssims!). A més a més, hi ha colors relacionats amb les estacions (per exemple, el rosa és un color més aviat primaveral). I el tipus de teixit també és important: la llana és més adient per a l'hivern, i hi ha kimonos de teixits frescos i sense folrar que són per a l'estiu.
- de quin material està fet el kimono: la seda és més adient per a ocasions formals, en canvi, la llana, el cotó o els sintètics són més informals.
- i més coses que se m'escapen!
Aquesta classificació és molt simplificada però serveix per fer-se una mica la idea de tot el que comporta vestir kimono.
El meu primer kimono: un "komon" (un tipus de kimono informal) de seda (de segona mà, és clar!), acompanyat del meu obi de dues cares. |
Quan vaig visitar Japó em vaig comprar un yukata, una mena de kimono (tot i que sovint no se'l considera ben bé com a tal) de cotó molt popular a l'estiu per anar a festivals i als focs artificials. Originalment es tractava d'una peça de vestir que s'utilitzava per dormir o als banys termals, però mica en mica ha anat sortint d'aquests àmbits i actualment és molt habitual veure noies, i alguns nois, en yukata a l'estiu.
El meu yukata (de primera mà!) decorat amb flors de cirerer, acompanyat de la cara lila del meu obi polivalent ;) |
Gran entrada!
ResponEliminaA veure què més ens vas posant sobre els kimonos, m'ha agradat molt!
Gràcies!
ResponEliminaJa aniré posant més coses a mesura que en vagi aprenent més. Sort n'he tingut de la gent del Kimono Club que m'estan ensenyant com posar-me bé el kimono! Però per això es necessiten uns quants complements que encara he d'anar adquirint... Ja ho aniré explicant.
Em pots referenciar botigues interessants sobre la cultura japonesa a Barcelona? Segur que en unes quantes.
ResponEliminaBé, conec un parell de botigues on pots trobar artesania japonesa:
ResponEliminaMomo: Arc de Sant Ramon del Call, 6
Nunoya: http://www.nunoya.com/
Totes dues al Barri Gòtic de Barcelona.
M'encanta el kimono que t'has comprat. És super maco i el obi trobo que queda molt bé amb aquest color! :D
ResponEliminaGràcies!
ResponEliminaPotser m'hi acosti aquest cap de setmana si baixo a Barcelona, em faré amb uns papers d'origami i potser m'acosti a tastar l'okonomiyaki on em vas recomanar!
Merci per les recomanacions!
Hola Isabel! Gràcies! Estic contenta perquè puc fer servir la cara negra de l'obi que em vaig comprar amb el yukata. M'agrada molt!
ResponEliminaA l'ebay pots trobar autèntiques ganges i aquest està en molt bon estat.
Per cert, a veure si aquest any podem fer una altra yukata party!!
Hola Lutra! De res, espero que trobis coses interessants a les botigues i a veure què tal l'okonomiyaki, si el tastes.