diumenge, 13 de juny del 2010

Servei de te

Al Japó, una de les opcions per veure una demostració de la cerimònia del te és assistir als festivals anuals de dansa que realitzen les geishes, sobre tot a Kyoto. Abans de l'espectacle, les geiko (geishes) i maiko (aprenents de geisha) serveixen matcha als assistents que han pagat l'entrada corresponent. El servei de te que fan és del tipus ryūrei. En aquest cas, el te es prepara sobre una taula, en comptes de fer-ho sobre el tatami. La persona que prepara el te s'anomena otemae, i la que s'encarrega d'assistir-la i servir el te es diu ohikae.
La maiko Toshiyui (esquerra) fa d'ohikae i la maiko Fukuhina (dreta) és l'otemae.
Toshiyui duu el fukusa penjat de l'obi.

Hi ha maneres diferents de servir el te d'acord amb el Chanoyu. La més senzilla és l'o-bon temae, que és la que estem aprenent i es tracta d'utilitzar una safata (bon) per portar tots els estris. D'altres tipus de servei de te són més complexos, com el chabako temae, que requereix fer servir una caixa que conté tots els estris per a la cerimònia, el hakobi-demae i el ryūrei, que es prepara a taula. A mesura que l'estudiant de cerimònia del te va progressant, aprèn formes d'elaborar el te més complicades.
La maiko Sakiko (esquerra) serveix el te que ha preparat la geiko Suzuko.

Les imatges del servei de te pertanyen als programes dels festivals de dansa Kyo Odori (districte de Miyagawa-cho, Kyoto) i Miyako Odori (districte de Gion Kobu, Kyoto).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada