dissabte, 12 de març del 2011

Exposició de cal·ligrafia, màscares de teatre Noh i cerimònia del te

El centre de yoga i meditació Kannon Gyo organitza una mostra de cal·ligrafia i màscares de teatre Noh durant la setmana del 8 al 13 de març. Ahir divendres vaig anar a veure l'exposició, coincidint amb una demostració de cerimònia del te que va tenir lloc al mateix centre.



Les cal·ligrafies són obra de l'artista Keigyoku Gotô i il·lustren poemes com, per exemple, aquest de Sugawara no Michizane (a qui es va dedicar el santuari de Kitano Tenman-gu, a Kyoto, on se celebra el Baikasai):

Quan bufa el vent de l'est
feu-me arribar la vostra aroma, flors de la prunera
encara que estigui lluny feu-me arribar la primavera
La cal·ligrafia és una de les disciplines que estudia la persona que està aprenent cerimònia del te. A la cambra del te sempre s'hi pot trobar una cal·ligrafia penjada, anomenada kakejiku, que fa referència a l'estació de l'any o a l'esdeveniment que celebra la cerimònia.





Les màscares de teatre Noh són obra de Terumoto Gotô. L'any passat vaig tenir ocasió d'anar a veure una representació de teatre Noh, ja que la professora de cerimònia del te ens ho va recomanar perquè entenguéssim els lligams entre aquesta forma de drama i el chanoyu. Les màscares són molt importants al teatre Noh perquè caracteritzen els personatges.



Finalment va tenir lloc la representació de la cerimònia del te a càrrec de Tae Gotô-Yamamoto. La seva convidada, una de les membres del Kimono Club Barcelona, al final de la demostració va fer d'intèrpret entre l'amfitriona i els assistents, que li adreçaven preguntes sobre el sentit de la cerimònia del te, els elements, els gestos, l'aprenentatge, etc.

Amb Tae Gotô-Yamamoto
Va ser molt interessant veure tot el conjunt d'exposició i cerimònia i comprovar com la gent té interès per aquestes formes d'art japonès tradicional!

4 comentaris:

  1. OH! Que maco tot! :D M'agrada molt el shodo malgrat que és molt complicat. Quan en feia em sortien uns gargots impressionants, però tota la tècnica i preparació tenia el seu que. :D

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!!
    Deu ser molt interessant fer shodo! Ja me'n recordo del teu 花, és molt bonic :)

    ResponElimina
  3. Vaja...
    Però com a mínim ha estat per una bona raó!
    Espero que hagi anat molt bé el viatge!

    ResponElimina