dimecres, 22 de juny del 2011

Cerimònia del te XV

L'última classe d'aquest curs l'hem dedicada a parlar del pas de les estacions i l'arribada de l'estiu. Al Japó l'estiu pot arribar a ser molt xafogós, però a la casa del te no hi ha aire acondicionat. Per combatre la calor hi ha detalls que ajuden a donar una sensació de frescor, com per exemple una campaneta de vent a la finestra. A l'estiu es fan cerimònies del te a primera hora del matí, quan encara no ha sortit el sol i fa més fresca. Hi ha elements de la cerimònia del te que també ajuden a sentir frescor durant els dies més calurosos. Les flors que decoren la sala poden ser de colors freds com el blau, lila o el verd. El mizusashi, el recipient que conté l'aigua amb la qual es prepararà el te, es cobreix amb una fulla anomenada ha-buta, en comptes de la tapa habitual. El te se serveix en un bol més obert i prim que no conserva tant l'escalfor. Tot plegat ajuda a reduir la sensació de calor i a gaudir de la cerimònia durant els mesos d'estiu.

Decoració d'orenetes en un ventall (uchiwa)
A la pràctica hem repassat tots els processos que hem anat aprenent durant aquests dos cursos. El curs vinent acabarem d'aprendre l'últim tractament, netejar el chawan, i ja començarem a preparar el matcha.
Finalment hem pres el te acompanyat d'una porció de dorayaki. Ja tinc ganes que arribi el proper curs!

4 comentaris:

  1. Diuen que el millor per combatre la calor es prendre begudes calentes, però les ajudes externes també estan bé! A l'estiu al Japó s'expliquen moltes histories de por perquè diuen que et fan sentir calfred i així es passa millor la calor! ^^

    ResponElimina
  2. M'ha fet gràcia això de fer passar la calor explicant històries de por! Amb lo poruga que sóc jo, segur que em fa efecte XD

    ResponElimina
  3. Oh! ja feia que no entrava, molta feina últimament, veig que tens dos posts!

    Com sempre, molt interessant els posts sobre te, semrpe n'aprenc alguna cosa.

    Això dels colors freds jo també ho faig, i posar so ambient de pluges o salts d'aigua (els pots trobar a internet fàcilment, aquí et deixo un link: http://grooveshark.com/#/artist/Natural+White+Noise/1385349).

    ResponElimina
  4. Ei Lutra, merci pel link! És veritat que el so de l'aigua és molt refrescant, no hi havia caigut!

    ResponElimina