dilluns, 17 d’octubre de 2011

Cerimònia del te XVI

Ja ha arribat el mes d'octubre i torno a les classes de cerimònia del te. Aquest serà el meu tercer any fent el "camí del te". Anem molt a poc a poc, però val la pena fer el camí amb tranquil·litat!

Per començar aquest nou curs hem vist un element important abans de començar la cerimònia. Tal com es pot trobar a l'entrada dels temples budistes i santuaris sintoistes del Japó, al jardí exterior de la cambra del te hi ha una font anomenada tsukubai, on els convidats segueixen un ritual de purificació. Aquest ritual consisteix en rentar-se les mans i la gola amb l'aigua del tsukubai fent servir un cullerot de bambú. Primer s'agafa el cullerot amb la mà dreta i es mulla la mà esquerra, després s'agafa amb l'esquerra i es mulla la dreta, i finalment, amb la dreta es fica una mica d'aigua al palmell de la mà esquerra per dur-se-la a la boca. L'aigua que queda al cullerot es deixa caure pel mànec del mateix cullerot posant-lo en vertical. Aquests mateixos passos són vàlids a l'hora de visitar temples i santuaris. La professora també ens ha explicat que en una cerimònia del te completa (chaji) el ritual de purificació es fa dos cops: el primer, abans de començar, i el segon, a la pausa durant la qual els convidats surten al jardí.

Tsukubai al temple zen Ryoan-ji. Foto d'Isabel Romano
A la part pràctica hem après a eixugar les vores del chawan amb el chakin un cop l'hem netejat amb aigua calenta. Cal fer tres voltes i mitja al chawan mentre l'eixuguem, ja que així la decoració del bol quedarà en la mateixa posició inicial.

Finalment hem pres matcha amb dolços de temporada farcits amb azuki i castanya. El matcha que hem begut aquest cop s'anomena RakuSan ("muntanya divertida"). M'encanten els noms poètics que els donen als tes!

El primer "berenar" de la temporada4 comentaris:

 1. Com sempre molt interessant. Fa com gràcia el concepte de "rentar-se la gola". :-)

  Quin berenar! Tu sí que saps!!!

  ResponElimina
 2. Sí, això de "rentar-se la gola" ho va dir la professora literalment, o sigui que ho he deixat així ;)

  Són monos els dolços, oi? :D

  ResponElimina
 3. Si féssiu el camí del cha ràpid no seria tan autèntic. Tinc ganes de saber fins a on arribareu aquest any ^^

  ResponElimina
 4. Sí, el camí del cha és per fer-lo com les tortugues ;)
  Aquest any en principi ja servirem el te!! Uooooo!
  Per cert, moltes gràcies per la foto! Segurament sigui un dels tsukubai més bonicos que hi ha :)

  ResponElimina