dilluns, 25 de febrer de 2013

Cerimònia del te XXIX

A la lliçó de febrer hem començat parlant d'una tradició que el Japó ha importat d'Occident: Sant Valentí. Al Japó el 14 de febrer és costum que les noies regalin bombons als nois (pot ser a un noi que els agradi o bé per compromís). Les noies de la classe ens vam quedar una mica parades. Només les noies fan regal? No reben res a canvi? Sí! El 14 de març se celebra el White Day, quan els nois que han rebut bombons tornen el regal a les noies: pot ser xocolata blanca o alguna cosa més sofisticada (joies, llenceria...).


La professora també ens ha parlat de les flors de temporada en aquesta època de l'any: camèlies i flors d'ume (flors d'albercoquer japonès, tot i que sovint se l'anomena prunera erròniament). Més endavant serà temps de narcisos, jacints, tulipes i anemones. A la cambra del te les flors també s'utilitzen com a decoració, situades normalment al tokonoma (la petita alcova on també es penja una cal·ligrafia o pintura). L'estil d'ikebana que decora la cambra del te es diu chabana ("flors de te"), i les flors cal que tinguin les següents característiques:

- Han de ser de flor petita.
- Han de ser de temporada.
- No poden tenir punxes.
- No poden fer olor per tal de no alterar l'aroma del te.

Les flors es poden col·locar en un recipient de ceràmica, de bambú o en una cistella.
A la pràctica hem seguit aprenent el procés per tancar la cerimònia. Un cop hem esbandit el chawan, cal que col·loquem els estris tal com els hem portat en començar la cerimònia. A més, hem de netejar les restes de te que han quedat al chashaku (la cullereta de bambú amb la qual servim el te en pols).

I en aquesta ocasió hem pres matcha acompanyat d'uns dolços molt petits anomenats higashi, fets amb wasanbon (un tipus de sucre molt fi utilitzat al Japó en la confecció de dolços tradicionals).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada