dimecres, 20 d’abril del 2011

Cerimònia del te XIII

Ja ha arribat l'abril i els cirerers estan florint! La contemplació dels cirerers florits és un esdeveniment molt important al Japó i, per això, hi ha mapes de predicció per saber quan floriran a cada regió.

Cirerers florits al Camí del Filòsof, Kyoto
En aquesta lliçó hem après una mica més sobre la filosofia del Chadō. La preparació per a la cerimònia del te és molt important, tant pel que fa a l'aspecte material com a l'espiritual. "Porteu paraigües, encara que no plogui", aconsellava Sen no Rikyu, volent dir que era important preparar-se per a l'imprevist. Abans de començar la cerimònia és important netejar i ordenar els estris a la mizuya, la cambra annexa a la sala del te on es desa tot el que s'utilitzarà durant la cerimònia. Si tots els recipients, bols, etc., es conserven correctament, podran durar tota una vida i passar de generació en generació.

A la cerimònia del te és molt important el paper de cada persona. L'amfitrió és qui prepara el te, però el rol dels convidats és important també. El primer convidat és algú que té molts coneixements sobre el Chadō i és l'encarregat d'orientar la conversa, preguntant pel tipus de te que s'ha servit, l'origen dels estris que s'utilitzen, les flors que decoren la sala i d'altres aspectes.

A la part pràctica hem començat a fer servir el chakin, un drap rectangular de lli que serveix per netejar el chawan, el bol de te. Abans d'utilitzar-lo cal mullar-lo i escórrer-lo fent uns plecs determinats (fins i tot això està establert!).

Chakin (茶巾)
Per acabar, hem pres matcha amb uns dolços (higashi) en forma de flors de cirerer. El te d'avui l'havien comprat unes companyes del curs durant el seu viatge al Japó a finals de l'any passat. Oishii!

2 comentaris:

  1. Molt interessant, com sempre!
    On el compreu, el te? Al tetere?

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari!
    A classe fem servir el matcha que la professora porta del Japó (com alguns dels dolços que mengem) quan hi va un cop l'any.
    Jo faig servir te del Matcha House. No l'he provat del Tetere però ja ho miraré. Hi vull anar aviat perquè m'agradaria comprar-me un gaiwan.

    ResponElimina