divendres, 18 de novembre del 2011

Cerimònia del te XVII

A la lliçó d'avui la professora ens ha parlat una mica del Zen i del "camí invisible" que s'ha de fer per aprendre les arts tradicionals japoneses, com per exemple el Chadō, l'Ikebana i les arts marcials com el Kyudo (el tir amb arc japonès) o el Kendo. A l'hora d'aprendre aquestes disciplines cal concentració, el ki (més conegut com a qi o chi en xinès). A la cerimònia del te, per exemple, podem fer només el procés per preparar el te, però si volem apreciar tot el que envolta la cerimònia, cal aprofundir i anar més enllà dels moviments que aprenem a classe. Ens diu la professora que el mestre té la clau per obrir les portes per tal de poder fer el camí, però és l'alumne qui ha de trobar i obrir les portes. Jo tot just estic aprenent els moviments més bàsics i em falta moltíssim per fer, però mica en mica vaig descobrint la tranquil·litat que transmet la cerimònia.

A la part pràctica hem seguit netejant el chawan, aquest cop per dins del bol. Els mateixos moviments serveixen per netejar el chawan abans i després de servir el te. He fet un petit vídeo de repàs amb els passos que vàrem aprendre a la classe anterior i en aquesta. El bol que faig servir no és per a cerimònia del te i em va una mica gran per manipular-lo, però crec que així es veu millor el procés.


Per acabar, el matcha que hem pres en aquesta ocasió es diu Jou Ryoku ("verd aromàtic", no sé si he transcrit bé el nom en japonès) i l'hem acompanyat d'uns petits dolços anomenats futari shizuka ("dues persones tranquil·les").

Futari shizuka

4 comentaris:

  1. I quin gust tenen les persones tranquil·les? Perquè la veritat és que tenen bona pinta! )^-^(

    ResponElimina
  2. Doncs són molt dolces i bones (però petitones!)
    Felicitats pel canvi al blog, per cert, t'ha quedat molt bé!!

    ResponElimina
  3. Hola miriam! La teva professora es omotesenke? Ho dic per la manera de netejar el bol.

    ResponElimina
  4. Hola Alba!
    La meva professora és Urasenke. A veure si hauré après malament els moviments i ho estaré fent més semblant a l'Omotesenke! Ai ai ai!
    Per cert, em sembla que et conec del Kimono Club ;)

    ResponElimina